Tuesday, 16 May 2017

Terlalu kurus?.- Kepentingan menambah berat badan dan cara menambah berat badan ideal

http://ho.lazada.com.my/SHQDbK


TERLALU KURUS AKAN MENYEBABKAN MASALAH KESIHATAN?

Jika terlalu gemuk menyebabkan pelbagai masalah kesihatan. Bagaimana pula jika terlalu kurus?. Lihat gambar di atas, ihsan google. Cantik atau macam mayat hidup?. Terlalu kurus di kaitkan dengan anorexia nervosa. Sejenis penyakit berkaitan psikologi di mana penghidapnya akan diet secara berlebihan kerana terlalu takut gemuk. Padahal berat badan mereka cuma normal malah dalam kes tertentu boleh mengakibatkan kematian.

Anda adalah terlalu kurus jika BMI anda berada di bawah 18.5. Sebagai contoh jika tinggi anda 5 kaki 5 ini. Anda di nilai kurus jika berat anda di bawah 50KG.

PENYEBAB TERLALU KURUS

Terdapat banyak sebab yang menyebabkan anda terlalu kurus. Kemungkinan ianya genetik, di mana setiap ahli keluarga anda sememangnya kurus. Ini adalah normal. Tetapi banyak yang menjadi terlalu kurus kerana masalah psikologi tidak mahu kelihatan gemuk dan membawa kepada anorexia tadi.

Merokok juga salah satu faktor. Terlalu kuat merokok menyebabkan selera makan menjadi berkurangan kerana faktor deria rasa menjadi kurang sensitif. Kurang selera makan juga di kaitkan dengan kekurangan mineral zink. Ada yang sememangnya makan kurang kerana kekurangan zink. Apa yang perlu mereka lakukan adalah menambah pill atau supplement zink ke dalam makanan atau diet mereka seharian.

Terdapat juga yang menjadi kurus mendadak kerana penyakit kronik seperti AIDS atau kerana terlalu banyak menghisap dadah.

Ramai yang terlalu kurus secara semula jadi menghadapi masalah dengan pihak berkuasa kerana di anggap kanak-kanak ( bawah umur) atas faktor kelihatan kecil atau di anggap penagih dadah kerana kelihatan sangat kurus dan mencurigakan.

KESAN TERLALU KURUS PADA KESIHATAN 

Terlalu kurus memberikan kesan kepada kesihatan lelaki atau wanita, antara kesan pada wanita adalah haid menjadi tidak teratur, jika mengandung terdapat banyak risiko bayi tidak mendapat zat yang cukup atau mengalami masalah keguguran. Tulang juga menjadi rapuh, sistem imunisasi menjadi lemah dan banyak lagi masalah lain kerana kekurangan zat dalam badan.

KEPENTINGAN MENAMBAH BERAT ATAU MENGEKALKAN BERAT BADAN IDEAL

Jika anda dapati anda adalah terlalu kurus, atau jika ramai yang menasihatkan anda menambah berat. Adalah penting anda lakukannya. Terdapat banyak kepentingan menambah berat badan yang ideal. Tentu sekali ia berkaitan dengan kesihatan anda. Ia mengurangkan risiko kekurangan nutrisi pada badan, menguatkan tulang, sistem imunisasi. Mengekalkan berat badan ideal tanpa terlalu gemuk pula mengelakkan anda terkena penyakit berkaintan kardio vaskular, penyakit jantung, diebetes, darah tinggi malah boleh mengelakkan kanser.

CARA MENAMBAH BERAT BADAN IDEAL.

Tiada cara lain selain makan secara berkala. Makan dengan diet yang betul. Ambil lebih banyak susu, protein seperti ikan, daging, ayam, kekacang. Makan lebih sedikit dari yang biasa anda makan jika anda mengalami masalah selera makan berkurangan, ambil supplement untuk membantu anda menambah selera makan. 

Amalkan bersenam. Jika badan anda letih, anda akan makan dengan lebih banyak. Ini bukan teori tapi suatu hakikat. Bagi lelaki dan wanita zaman moden. Cara paling berkesan untuk membantu menambah berat badan adalah dengan pergi ke GYM.

Senaman berat di GYM sebenarnya bukan sahaja membantu mengeluarkan peluh, tapi mampu menambah berat anda secara menyeluruh. Ramai orang ingat lelaki dan wanita ke GYM hanya untuk nampak macho dan menawan. Sebenarnya mungkin mereka hanya ke GYM untuk membantu menambah berat badan. Badan yang ideal akan menambah keyakinan seseorang.

Terdapat banyak makanan tambahan yang boleh membantu anda menambah berat badan. Di bawah saya syorkan satu daripadanya.

Serious Mass ( 6LBS ) - CHOCOLATE 

http://ho.lazada.com.my/SHQDbK

http://ho.lazada.com.my/SHQDbK
Product details of  Serious Mass ( 6LBS ) - CHOCOLATE

SERIOUS MASS
PROTEIN
50G
CALORIES
1250
CARBS
250+G
HIGH-CALORIE WEIGHT GAINER

Serious Mass is the ultimate in weight gain formulas. With 1,250 calories per serving and 50 grams of protein for muscle recovery support, this instantized powder makes the ideal post-workout and between meals shake for sizing up your goals. Serious Mass provides you with the tools you need to pack on the pounds and help you develop the physique you’ve always wanted.

Adding Calories Has Never Been This Easy or Tasted So Good
1,250 Calories
50 Grams of Blended Protein
Over 250 Grams of Carbohydrates with NO ADDED SUGAR
Creatine, Glutamine and Glutamic Acid
25 Vitamins and Essential Minerals

0 comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.